Ursula Reuter Christiansen

Svanetræf

Ursula Reuter Christiansens værk er inspireret af de lokale omgivelser ved vandet i Holbæk. Men det er samtidig et mytologisk værk, der både indeholder svaner, havfruer og havmænd. Havet er stadig én af de største  uudforskede gåder– vi ved ganske enkelt utrolig lidt om, hvad der foregår nede i dybderne under vandets overflade.

”Svanetræf” indeholder også nogle af de danske nationalromantiske symboler – som en henvisning til både H.C. Andersens ”Den lille Havfrue”, Edvard Eriksens billedgørelse af hende på Langelinie, og ikke mindst vores nationalfugl svanen, som på motivet findes i både guld og sølv.

I kunstnerens tidligere værker er der ofte et opråb til aktion eller politisk dimension til stede. I ”Svanetræf” er dette aspekt nedtonet, men værkets eventyrlige træk er måske et lille kritisk hint om, at den nationalromantiske ideologi også selv er en ”magisk fortælling”.  Da kunstneren, der er født og opvokset i Tyskland, havde atelier i Berlin under den kolde krig, havde hun direkte udsigt til Spree-floden, der løb mellem Øst- og Vestberlin. Her var ingen mennesker – det var kun svaner, der kunne krydse grænsen uden problemer. For kunstneren blev denne skønne fugl, en slags symbol på en frihed, den ikke engang anede, den besad.

Ursula Reuter Christiansen er født i 1943 i Trier, Tyskland. Hun bor og arbejder på Møn.