Kurator 2018 - Maria Kjær Themsen

Mag.art. i Litteraturvidenskab, Maria Kjær Themsen, tiltrådte i foråret 2017 som ny kurator for Holbæk Art med henblik på at kuratere seks nye værker til Holbæk Art 2018. 

Det er Holbæk Arts forhenværende kurator Dina Vester Feilberg, der har peget på Maria Kjær Themsen som sin arvetager, hvilket er i tråd med Holbæk Arts faste tradition for, at den afgående kurator selv vælger sin efterfølger. Maria Kjær Themsen må siges at være et særdeles kompetent bud på en kurator, da hun, foruden sit arbejde som kunstkritiker, personligt har kurateret flere udstillinger og været forfatter på en lang række katalogtekster, essays og artikler om kunst, ligesom hun har været medredaktør på den internationale bogudgivelse Danish Artists’ Books. 

Maria Kjær Themsen modtog Dinas henvendelse med stor interesse, hvor særligt Holbæk Arts langsigtede mål om at gøre byrummet til én stor vedblivende og kontinuerligt voksende udstilling for samtidskunsten vakte hendes interesse: 

- Jeg synes, det er vildt spændende, at nogen uden for kunstscenen, som personerne bag Holbæk Art, har startet et projekt som dette. Det er meget visionært med den langsigtede strategi og et team, der ikke bare tænker på at skabe en kunstfestival i fjorten dage, men at det drejer sig om at tilføre byrummet noget, som bevares på længere sigt. Og for mig som kurator er det en sjov opgave at bygge videre på noget, der allerede er sat i søen, udtaler Maria Kjær Themsen. 

Maria viste allerede i sit forarbejde, at hun besidder den iderighed og sans for nyskabelse, der skal løfte Holbæk Art til et helt nyt niveau: 

- En af de ting, jeg har tænkt anderledes, er, at jeg ikke kun vil arbejde med malere, men eksempelvis med kunstnere med en billedhuggermæssig baggrund. Jeg vil gerne udvide feltet en smule fra det todimensionelle murmaleri, ligesom det er vigtigt for mig, at den grafiske linje udvides. Det formidlingsmæssige trænger til et løft, og jeg glæder mig helt vildt meget til at udvikle det her projekt. 

Maria har udvalgt syv kunstnere til Holbæk Art 2018, der omfatter både danske og udenlandske navne, ligesom 2018 byder på et spændende møde mellem kunstarter, da både installationskunst og lyskunst finder vej til byens gavle. Især sammenspillet mellem kunstarter, kunstnere og byrummet har været essentielt for Maria i sin forberedelsesfase, hvor hun besøgte Holbæk: 

- Da jeg gik rundt og kiggede, tænkte jeg, at her kunne det være et drømmescenarie for netop den her kunstner at male. Det skal være et lidenskabeligt og sjovt projekt og noget, der afspejler kunstnerne selv, udtaler Maria Kjær Themsen.