Nyheder

Skrevet: fre, 06/12/2019 - 13:31

Holbæk Art er en samling af samtidskunst på bygninger i det offentlige rum. Maj 2020 tilføjes seks nye værker til samlingen. I år er kunstnerne valgt af kurator Milena Høgsberg:

Martin Aagaard Hansen (f. 1988 Odense, bor og arbejder i København).

Birk Bjørlo (f. 1986 Hønefoss, Norge, bor og arbejder i Måløv)

Ragna Bley (f. 1986 Uppsala, Sverige, bor og arbejder i Oslo)

Emily Gernild (f. 1985 Odense, bor og arbejder i København)

Caitlin Keogh (f. 1982 Anchorage, Alaska, bor og arbejder i New York)

Florian Meisenberg (f. 1980 Berlin, bor og arbejder i New York)

Milena Høgsberg fortæller, at hun har valgt en række kunstnere, der alle primært arbejder med maleri men på meget forskellige måder, og dermed giver et indblik i hvad der rører sig i samtidskunst-maleriet lige nu. 

De 6 danske og udenlandske samtidskunstnere har alle været på sitevisit i år for at se byen og udvikle deres ide til den væg, de skal udføre værket på. I uge 22 og 23 kommer de igen til Holbæk for at male i én koncentreret uge op til ferniseringen den 29. maj, som vil være åben for alle og inkluderer en omvisning med kurator og kunstnere. 

Bestyrelsesformand Lene Floris siger: "Vi er meget stolte af gruppen af toneangivende samtidskunstnere som til næste år vil tilføjes samlingen af værker i Holbæk. Holbæk Art, som blev lanceret i 2014, er med sine snart 36 værker på byens gavle og mure et museum under åben himmel, åbent og tilgængeligt for alle 24 timer i døgnet. Alle værker er i gåafstand fra hinanden, og i 2020 arrangeres igen omvisninger og som noget nyt vil vi lave en pocketguide, som supplement til QR-koderne, så den fantastiske samling bliver endnu mere tilgængelig.

 

Skrevet: ons, 20/11/2019 - 09:33

Hvad er vigtigst? Hvem ville Elisabeth hjælpe i dag? Hvor fører den falske dør hen? 

Spørgsmålene var mange og svarene ligeså, da to 4. klasser og lærere fra Holbæk By Skole afdeling Bjergmarken tog på tur gennem byen med Holbæk Arts nye undervisningsmateriale i hænderne. De to undervisningshæfter ”Follow the ARTline” og ”Shhhh! Kunsten fortæller”, der med støtte fra Kultur- & Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland blev udgivet af Holbæk Art i forsommeren, er for alvor ved at blive rullet ud blandt skoler i lokalområdet. Flere skoleklasser har allerede været afsted, men de to klasser fra Holbæk By Skole afdeling Bjergmarken var de første, som Holbæk Art fik mulighed for at følge på deres tur.  Undervisningsmaterialet lægger op til, at elever og lærere sammen følger en rute til udvalgte værker, hvor der ved hvert stop skal løses kreative opgaver i relation til værket. Hæfterne følges af en undervisningsguide, der klæder lærerne på til at præsentere kunsten for eleverne, men der skulle ikke meget mere end det lille skub til, før elevernes fantasi selv tog på rejse med værkerne. Efter at eleverne havde fået lidt tid til at gøre sig tanker, rejste der sig en skov af hænder, der alle gerne ville fortælle om deres tolkninger. Nogle elever havde allerede mødt værkerne på deres vej gennem byen, mens andre oplevede dem for første gang, men fælles for alle var, at dagens undervisning var en øjenåbner for, hvor meget et værk egentlig kan fortælle og hvor mange spørgsmål et værk ligeledes kan stille beskueren. For når Erik Hagens spørger, hvad der er vigtigst, og med sin rebus viser et ur, en hammer og en mand med åbne arme, er det så vigtigst, at vi bruger tiden fornuftigt, at vi skaber ting eller at vi har hinanden? Opgavehæfterne blev hurtigt fyldt med tanker og tegninger, og eleverne brugte ivrigt hinanden til at udveksle ideer. Så måske er alle tre ting vigtigst? For Holbæk Art er det både dejligt og vigtigt at se materialet blive brugt, og at det er med til at gøre byens børn klogere på alle de motiver og historier, der gemmer sig i gader og stræder, når man husker ikke at tage sin vej gennem byen for givet. Vi håber, at mange flere klasser vil tage materialet til sig og bruge det i dansk- eller billedkunstundervisningen. 

Se billeder fra dagen her 

Se undervisningsmaterialet her 

 

 

 

Skrevet: ons, 13/11/2019 - 10:34

Holbæk Art får 200.000 kr. i støtte til at udvikle og konsolidere kunstprojektet Holbæk Art 2020. 

Den fjerde udgave af Holbæk Art, Holbæk Art 2020, har fernisering den 29. maj 2020. Her bliver seks profilerede danske og internationale samtidskunstnere inviteret til at skabe nye kunstværker, som tilføjes "samlingen" af samtidskunst i Holbæk. De 33 kunstværker på facader i bymidten er tilgængelige for alle, døgnet rundt, hele året, og der er ingen entré. 

Holbæk Art er kendetegnet ved sin høje kunstneriske kvalitet, som er sikret gennem samarbejdet med anerkendte kunstnere og en professionel kurator. Projektet er også stærkt lokalt forankret gennem samarbejde med foreninger og erhvervslivet, og kunstnernes tilstedeværelse udnyttes som en ressource på bl.a. Kunsthøjskolen i Holbæk og Udstillingsstedet Æglageret.

De ny værker, som skal tilføjes ”samlingen”, udføres på stedet i én koncentreret periode op til ferniseringen, hvilket skaber dialog med byens borgere. Som noget nyt knyttes Holbæk Art 2020 desuden til relevante kunstaktiviteter i København.

Bevillingen fra Det Obelske Familiefond skal gå til kunstnerisk udvikling samt synliggørelse af Holbæk Art og dens kunstsamling. Bestyrelsesformand Lene Floris udtaler:

”Med støtten fra Det Obelske Familiefond kan vi fortsætte arbejdet med at udbygge Holbæk Arts fine samling på byens vægge og gavle. Vi er meget glade for anerkendelsen af Holbæk Arts arbejde og taknemmelige for, at bevillingen kan konsolidere vores arbejde frem mod 2024. Kunsten, der er af høj kvalitet og tilgængelig for alle, giver muligheder for en ny og anderledes dialog mellem kunstnere, turister, kunstinteresserede borgere og de borgere, der ikke selv opsøger kunstmuseerne. Det betyder noget i en by som Holbæk.”

 

 

Skrevet: lør, 26/10/2019 - 11:07

Så byder vi velkommen til endnu en sæson af de hyggelige aftenrundvisninger, hvor vi i samlet flok følges rundt til Holbæk Arts 15 belyste værker. Vores kunstguider glæder sig til deres første aftenrundvisninger, og til at vise jer, hvordan værkerne står helt anderledes flot, når den professionelle belysning sætter dem i skarp kontrast til det sorte vintermørke. 

Den kløgtige læser vil bemærke, at vi pt. kun har 14 belyste værker, men inden rundvisningssæsonen begynder, har vi fået installeret lys på endnu et værk. Hvilket værk det bliver, vil snart blive offentliggjort her på siden.

Se rundvisningsprogrammet her.

 

 

Skrevet: lør, 26/10/2019 - 11:05

Holbæk Art har med succes afholdt sin første kunstrejse, hvor medlemmer af vores klub, Kunstven, rejste sammen til den verdenskendte Kunstbiennale i Venedig den 6. - 9. oktober.

Af Lene Floris og Mogens Christiansen

Søndag den 6. oktober måtte rejsegruppen, der havde tilmeldt sig Holbæk Arts kunstrejse, tidligt op for at mødes i lufthavnen kl. 6.30. Der var afgang kl. 8.20 og planmæssig landing kl. 10.20. Transport til hotellet foregik på professionel vis takket være det gode samarbejde med Dalhoff Rejser i Holbæk. Efter indlogering på hotellet fandt vi en lille lokal frokostrestaurant, og derefter gik det løs med besøg på Venedigs mange museer og især Biennalen.

Venedig Biennalen er en af de vigtigste kunstbegivenheder i verden. Udstillingen finder sted hvert andet år og er verdens ældste af sin art med start i 1895, dog med korte pauser under de to verdenskrige.

Allerede på ankomstdagen om eftermiddag besøgte gruppen ”Arsenale”, det tidligere værftsområde, der går tilbage til 1100-tallet og som siden 1980 har været det ene af de to hoved- udstillingssteder i Venedig Biennalen, som i øvrigt suppleres af udstillinger i palazzoer og på andre egnede steder. På Arsenale fik vi fuld valuta for pengene med sanserige oplevelser og visuelle indtryk i stort set alle formater, former og farver.

Mandag den 7. oktober lød programmet på ”Venedig på egen hånd”. De fleste besøgte Accademia – det store nationale kunstmuseum, og Peggy Guggenheim Museum med international kunst fra det 20. århundrede.

Tirsdag var det igen tid til Biennale-besøg. Hele gruppen tog samlet til Giardini, hvor man kan besøge de forskellige landes pavilloner samt den store kuraterede hovedpavillon. Selvfølgelig besøgte vi den Danske Pavillon bla. med Larissa Sansours store videoværk, men vi kom også godt omkring i den grønne park – som i den grad er fyldt med kunst, inklusive Jeppe Heins skønne og brugbare bænke.

Onsdag var tid til hjemrejse og gåture i den fantastiske by, hvis arkitektur og kanaler imponerer og opløfter byens gæster. Og for de særligt ihærdige et sidste museumsbesøg på Det gyldne palads.

Edith og Frans Rømeling, Holbæk, udtaler: Tak for den meget gode tur, vi kom hjem med så mange indtryk, som vi ikke kunne forestille os det på forhånd. Tak til Holbæk Art for initiativet til turen for ”Kunstvennerne”. Vi blev fyldt op af den smukke by og al kunsten samlet på et sted, dertil guidet meget behageligt. Tak til alle for en god snak og overvejelser om hvad vi SÅ. Det var fantastisk!

Anne Bruvik-Hansen, Frederiksberg, udtaler: En stor tak for en helt særlig tur sammen med Jer til Venedig og Biennalen 2019. Jeg er virkelig glad for som ”Kunstven” at blive inviteret med på denne tur. Jeg er helt fyldt op af inspiration fra en smuk by, kunst i helt overvældende omfang og dejligt samvær med Jer. Tak til Mogens og Lene for virkelig god planlægning af turen.

Holbæk Art overvejer at arrangere en rejse igen til næste år. Denne gang evt. til Riga Kunstbiennalen. Vi kan oplyse, at alle Venedig-deltagere naturligvis betaler for rejsen, og at den genererer et lille overskud, som anvendes til Holbæk Art 2020.

 

 

Skrevet: tor, 10/10/2019 - 17:48

På et fællesmøde den 1.10.2019 besluttede bestyrelserne for Holbæk Art og Holbæk Fonden at fusionere under navnet Holbæk Art for at udvikle og konsolidere arbejdet med kunst i det offentlige rum i Holbæk.

Der har gennem nogle år været to fonde i Holbæk, der begge beskæftigede sig med kunst i byrummet. Den ene er Holbæk Art, som siden 2014 har skaffet 27 værker til byen af anerkendte danske og internationale kunstnere. Den anden fond er Holbæk Fonden, som bl.a. har stået for det store værk af Michael Kvium på Ahlgade.

Da de to fonde har samme ideer og værdier har det været nærliggende at se på, om der kunne skabes et tættere samarbejde og hen over sommeren har der været en frugtbar dialog mellem formændene og bestyrelserne.

”Dialogen i sommer har været af en sådan karakter, at det åbenlyst var naturligt at indgå i et tættere samarbejde for at skabe tyngde og for at kunne tale med en stemme i forhold til omverdenen” udtaler Lene Floris, formand i Holbæk Art.

”Holbæk har behov for en stærk kulturaktør, så vi kan udvikle byen sammen – derfor ser vi det naturligt, at vi fusionerer”, fortæller Jess Jehl fra Holbæk Fonden

I fremtiden vil Holbæk Art fortsætte arbejdet med at fremme projekter, der udfordrer og udvikler vores by med kunst og arkitektur, med mødesteder og gerne med overraskelser og oplevelser, der skaber fællesskabsfølelse, og noget at tænke over.

 ”I en kommune og en by på Holbæks størrelse er det vigtigt at skabe synergi blandt kulturaktørerne, så det styrker det samlede arbejde for kunsten og byrummet. Vi har aldrig set os som konkurrenter, men ser det oplagt, at samle kræfterne” fortæller Lene Floris, Holbæk Art. ”Holbæk Art glæder sig over denne udvikling, som også er en konsolidering af det hidtidige arbejde” slutter Lene Floris.

For yderligere oplysninger kan Lene Floris kontaktes på 23657093 og Jess Jehl på tlf 26173220.

 

Med venlig hilsen

Lene Floris, Holbæk Art og Jess Jehl, Holbæk Fonden

 

 

 

Skrevet: man, 30/09/2019 - 13:23

Knap 30 mennesker deltog i Sjællandske Mediers læserarrangement, hvor turen gik rundt til udvalgte Holbæk Art-værker, og hvor vi efterfølgende modtog flot feedback fra de fremmødte. Et par med bopæl i Sverige fortæller, at rundvisningen er et led i deres overvejelser om, hvorvidt Holbæk er værd at bosætte sig i, mens andre føler sig heldige over at kunne gå og cykle forbi kendte kunstneres værker hver dag. 
I Holbæk Art har vi alle dage haft til hensigt at sætte Holbæk på landkortet som et attraktivt sted at bo og besøge, og vi takker Sjællandske Medier for at bidrage til at udbrede kendskabet til os.

https://sn.dk/…/Heldige-borgere-har-et-open-…/artikel/874716

 

 

Skrevet: tir, 10/09/2019 - 19:23

Holbæk Art søger midler til et nyt værk på Murerpladsen igennem Realdania-kampagnen ”Underværker”. Det hele afhænger dog af, at vi kan få 200 personer til at gå ind og give os et like på dette link:
https://www.undervaerker.dk/projekter/2019%20foraar_efteraar/kunstpmurerpladseniholbk

Får vi 200 likes, vil vores projekt blive taget op i kampagnens bedømmelsesudvalg.

Læs mere om projektet på linket og del det med alle, der kunne tænkes, at ville give et like med.

Mange tak til alle, der hjælper os på vej!

 

 

Skrevet: søn, 11/08/2019 - 09:55

Holbæk Arts mangeårige kunstguide, Liva Lopez, har denne sommer valgt at takke af, men bliver afløst af to nye, dygtige kunstguider, der ser frem til at tage imod Holbæk Arts gæster på de netop offentliggjorte rundvisningsdatoer.

Det var med et vist vemod, at vi i forsommeren modtog Livas meddelelse om, at hun var på vej mod nye græsgange. Liva har været kunstguide for Holbæk Art, siden vi begyndte at udbyde kunstrundvisninger i 2014 og har alle dage været vellidt blandt deltagerne. Jagten gik derfor ind på at finde ny kunstguide, der både ville kunne samle folk om en god oplevelse, og som samtidig havde solid kunstfaglig erfaring i bagagen. Heldigvis gav vores jobopslag god respons, endda så god, at vi endte med at ansætte hele to kunstguider, der hurtigt startede i et grundigt oplæringsforløb. Nu er de begge klar til at tage imod Holbæk Arts gæster, når rundvisningerne begynder igen den 7. september, hvor de ser frem til både at præsentere værkerne og kunstnernes tanker, men også motivere folk til selv at danne sig indtryk og fortolkninger af kunsten.

De nye kunstguider er:

Rikke Volf

Rikke har mere end 20 års erfaring i at formidle kunst og kunstneriske processer. Hun er selv billedkunstner med uddannelse fra Danmarks Designskole og kunstakademiet i Warszawa. Gennem tiden har hun undervist på bl.a. højskoler, efterskole og aftenskoler for både store og små grupper. Hun elsker, når kunsten rykker ud i gader og stræder, fordi det giver liv og bringer os tættere sammen.

Morten Tillitz

Morten er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi og Muthecius Kunsthochschule in Kiel. Han har været museumsformidler på Brandts Klædefabrik, undervist på Designskolen i Kolding og på flere kunstskoler og højskoler.

Kom og mød Rikke eller Morten på nedenstående datoer. De glæder sig til at møde jer og være Holbæk Arts ansigt udadtil, når turen går rundt til udvalgte værker fra Holbæk Arts tre events i hhv. 2014, 2016 og 2018.

 

 

Skrevet: tir, 25/06/2019 - 11:39

Folkeskoleklasser landet over får nu mulighed for at bruge Holbæk Arts værker som en del af deres dansk- eller billedkunstundervisning.

Formidlingen af samtidskunst til alle aldre har altid været en hjørnesten i Holbæk Arts arbejde. Siden 2014 har vi arbejdet lokalt på at styrke børn og unges kendskab til og glæde ved kunst i form af kunsteventen, YOUNG ARTist, og nu tager vi skridtet videre med gratis undervisningsmateriale, som folkeskolelærere kan downloade fra Holbæk Arts hjemmeside og bruge i undervisningen. Materialet er udviklet af Helena Notkin og Line Juel Petersen med støtte fra Kultur- & Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland og omfatter PDF’erne:

Follow the ARTline – målrettet undervisning i billedkunst – valgfag

Shhhh! Kunsten fortæller – målrettet undervisning i dansk og billedkunst på mellemtrinnet

Undervisningsmaterialet tager både udgangspunkt i værkanalyse og åbner op for en refleksion over, hvilket aftryk kunsten sætter på byen, og hvilken rolle kunst kunne spille på elevernes skole. Ligeledes indeholder materialet både skriveopgaver og kunstneriske opgaver, hvor der skal fotograferes, klippes og klistres.

Holbæk Art håber, at rigtige mange skoler vil tage materialet til sig, og modtager gerne feedback fra lærere, ligesom vi gerne modtager elevers kreative bud på løsninger af opgaverne. Vi står også gerne til rådighed for klasser, der måtte ønske en guidet rundvisning. Kontakt os på info@holbaekart.dk for mere information.