Astrid Svangren

Ballad of Living and Dying

Astrid Svangrens relief og maleri er skabt af blåmuslinger fra Isefjorden. I værket former de… en kvinde, en sommerfugl, eller måske en kropsliggørelse af havet selv?

Konkret kombinerer værket Holbæks lokale historie (forbindelsen til havet som en handelsrute) og placeringen af værket i Ahlgade, som er byens hovedgade med mange forretninger og butiksliv. Værkets inspiration stammer  nemlig også fra modeskaberen Alexander McQueen, der har brugt blåmuslinger i flere kreationer.

Blåmuslingen er et eventyrligt havdyr – med sin hårde skal og den smukke perlemorsglinsende inderside, der er skattet i smykker og dekorationer, mens dens indre er helt blødt og skrøbeligt. Ligesom i naturen er blåmuslingerne i Svangrens værk vist i klynger. De befinder sig ofte sammen i store klynger på sten og andet, hvor de hæfter sig fast til et
underlag, så de ikke bliver ødelagt i brændingen. En blåmusling har hæftetråde, også kaldet byssustråde, der dannes i en kirtel, der sidder i den bagerste del af ”foden”. Blåmuslingens metode til at bevare et fodfæste og ikke hvirvle afsted alene i det farefulde og gådefulde ocean. Dens egen udviklede metode til at holde fast i livet og undgå døden.

Astrid Svangren er født i 1972 i Göteborg. Hun bor og arbejder i København.