Ferdinand Ahm Krag

Skyggefod

Ferdinand Ahm Krag tager i sit værk udgangspunkt i den trekantede gavl og har skabt en klassisk, geometrisk figur, Sierpinski-trekanten, som indramning af en Skyggefodfigur, der er et motiv hentet fra et dansk kalkmaleri i Råby Kirke ved Randers.

Motivet er sandsynligvis inspireret af bogen ”Mandevilles Rejser”, som blev oversat til dansk i slutningen af 1400-tallet og bl.a. beretter om et etbenet fabelvæsen, Skyggefoden eller Sciapoden, der havde hjemme i Østen.

I det danske kalkmaleri, hvor Skyggefoden optræder, bruges den til at illustrere en af de syv dødssynder, utugt, i en frivol fremstilling med højpotente genitalier. Ahm Krags skildring er tro mod originalen i Råby Kirke og han har malet en ung, melankolsk udseende Skyggefod iklædt Middelalder-mode. Sit højre ben holder den op i vejret, så den kolossale fod med de brede tæer fungerer som parasol. Den har rigeligt med krøllet hår på benet og på brystet, og dens hovedhår er langt og ildrødt.

Ahm Krag har tilpasset sin Sierpinski-trekant til Skyggefod-motivet. De to dele fremhæver hinanden og understreger både middelaldervæsnets groteske, løssluppenhed og Sierpinski-trekantens stringente systematik og enkle skønhed.

Ferdinand Ahm Krag er født i 1977 i Århus. Han bor og arbejder i København.