Jakob Boeskov

Shamanen Klaus

Jakob Boeskovs værk er trods sin tilforladelige overflade ladet med kunstnerens sædvanlige sarkasme. Værket føjer sig med sine ’reklame-budskaber’ ind i de mange andre opfordringer og tilbud, der møder os i byrummet. Her er det shamanen med det danske navn Klaus, som med hvide bogstaver på en sort baggrund reklamerer for ”massage”, ”fremtid” og ”kærlighed”, alt sammen i ”4300” med info om, at hans e-mail adresse er ”shaman-klaus@gmail.com” og postboks: ”postbox 89, 4300 Holbæk” (Holbæk Kommunes postboks adresse).

Værket er desuden beboet af et cirkelformet pseudo-religiøst motiv, sandsynligvis af den hinduistiske gud, Shiva. I tillæg ses en lotusblomsten og det guddommelige frø midt i en gylden frugt eller vulva, hvorfra alting skabes.Fra værkets bund spreder der sig en hvid røg fra en flaske, som tegner en flaskens ånd, der svæver i lotusstilling. Tegningen er en kopi af den amerikanske illustrator Cory Thomans ”Swami Meditating” -figur, der er udbredt på nettet.

Boeskovs værk ironiserer over en tidstypisk flirten med det åndelige og den udbredte higen efter selvrealisering, kærlighed
og indsigt. Her præsenteret på overfladisk New Age-manér med et hurtigt pluk fra verdensreligionerne, målrettet travle hverdagsmennesker, som haster forbi eller måske sidder i bilen og venter på, at trafiklyset skifter til grønt.

Jakob Boeskov er født i 1973 i Helsingør. Han bor og arbejder i New York City.