Lea Porsager

Exaggerated Gravity

På den gule buede gavl på bagsiden af Holbæks Teater er der malet to hvide buer. Det kan se ud som om stregerne fra parkeringspladsen er fortsat op ad gavlen, men samtidigt ligner de antegningen af to planeter i kredsløb. På to jernstøtter højt oppe ligger to skinnende messingpenduler, fæstnet og omkredset af en lang wire.

Som de ligger dér, ligner de smukke guldskyts, men når pendulet er i svingning, danner det netop sådanne baner og cirkler, der er antegnet på muren.

Fra de første videnskabelige undersøgelser af pendulet foretaget omkring 1602 af Galilei er pendulets regelmæssige bevægelser blevet brugt til tidsmåling og blev frem til 1930erne regnet for den mest præcise teknologi til formålet. Ordet ”pendul” kommer fra latin: pendulus, der betyder ”hængende”. I vores tid bliver pendulet dog oftest brugt til at finde svar på eksistentielle spørgsmål.

Kunstværkets titel betyder ”overdreven tyngdekraft”.  Værket handler i det hele taget om de kræfter, der styrer vores færd på kloden og i livet. Uden tyngdekraften ville vi svæve frit rundt i atmosfæren. Den holder os plantet på jorden, men hvad der ellers betinger vores færd er vi ofte ikke bevidste om.

Lea Porsager er født i 1981 i Frederikssund. Hun bor og arbejder i København.