På det seneste udvalgsmøde blev det besluttet, at renoveringen af Olafur Eliassons skulptur i Strandparken nu endelig skal sættes i gang. Holbæk Art har i samarbejde med firmaet Fokdal Springvand og i samråd med Studio Olafur Eliasson i Berlin udarbejdet en renoveringsplan. Vi ser frem til at opleve resultatet i løbet af efteråret. Renoveringen af Eliassons skulptur er forhåbentlig kun første skridt i en langsigtet vedligeholdelsesstrategi for kunsten i det offentlige rum i Holbæk, som Udvalget for Kultur og Fritid vil diskutere på de kommende møder. Det er vigtigt, at vi værner om kunsten i byen.
I den forbindelse kan vi også fortælle, at Holbæk Art har indgået en aftale med den nye ejer af ejendommen på Nygade 3. Gavlen af bygningen bliver istandsat i løbet af foråret 2025, og det vil derfor være muligt at genopføre Eske Kaths store maleri, som er blevet en vigtig del af bybilledet. Maleriet ejes af kommunen og blev opført for 11 år siden, men det var dengang ikke tænkt som et permanent værk. Efter at gavlen er klargjort, vil Holbæk Art stå for reetableringen af værket – naturligvis i samarbejde med kunstneren og relevante fagfolk.
Holbæk Art indbyder igen i år til gratis sommerworkshops for børn i Holbæk Kommune i alderen 7-14 år.
Med udgangspunkt i Holbæk Arts værker kaster vi os ud i blandt andet oliekridt på sort papir, collager og stjernestøv med tandbørstepensler.
Tilmelding på info@holbaekart.dk
Max 20 børn pr. hold. Tilmeldingen er først til mølle. Du er først tilmedt, når du modtager en bekræftelse fra os.
Alle workshops foregår i Paletten, Holbæk Kulturskole, Kasernevej 43. Underviserne er billedkunstner Rikke Volf og Mette Vibæk.
Workshop 1: “Fabeldyr – tegning og collage” Tirsdag d.2. juli kl. 09.30 – 12.00
Vi kigger på Ursula Reuter Christiansens værk Svanetræf og snakker om kombinationen af mennesker og dyr. Vi arbejder med en blanding af collage og tegning, som vi sætter sammen til hoveder og kroppe.
Workshop 2: “Planeter og Galakser – maleworkshop” Onsdag d.3. juli kl. 09.30 – 12.00
Vi kigger på Marie Kølbæk Iversens ”As a knockle and terribly upset”. Bagefter maler vi lysende planeter på nattehimlen og laver stjernestøv med tandbørstepensler.
Workshop 3: “Sorte og hvide baggrunde – oliekridt og collage” Torsdag d.4. juli kl. 09.30 – 12.00
Værket ”Caged Flowers” af Martin Aagaard Hansen er malet på sort baggrund. Det giver en helt anden grundstemning end når man maler eller tegner på hvidt. Det skal vi også prøve. Vi arbejder med oliekridt og spartel på hhv. sort og hvidt papir. Til sidst sætter vi det hele sammen til collager.
Vi henter inspiration i Fie Norskers værk Totem. Oprindeligt har totempæle i den indianske kultur bl.a. haft den funktion, at de kan holde ånder væk. Vi tegner og maler hoveder og symboler med forskelligt humør og udtryk og bagefter sætter vi dem sammen til et totempæl-billede.
Alle workshops er sponsoreret af Holbæk Art og Holbæk Lokalforum
Yderligere information: Mogens Christiansen Mobil 20 31 19 08
Kom med på en cykeltur til kunsten i det offentlige rum i Holbæk.
Holbæk rummer mange gode muligheder for kunstoplevelser i det offentlige rum. For at komme rundt til et udvalg af dem, springer vi på cyklen og indbyder til cykeltur til et udvalg af både kendte og glemte kunstværker.
Rundvisningerne ”Kunst på cykel” omfatter et udvalg af Holbæk Arts gavl- og vægmalerier men også andre af Holbæks øvrige kunstværker i det offentlige rum. Se eller gense søjlen med busten af Frederik VII i Bysøparken eller Olafur Eliassons ”5 Dimensional Pavillon” i Strandparken.
Tid og sted:
Onsdag den 12. juni kl. 19.00 til ca. 21.00
Søndag den 8. september kl. 15.00 til ca. 17.00
Pris kr. 90 pr. person. Børn og unge under 18 år gratis.
Gratis for Holbæk Arts kunstvenner.
Tilmelding på info@holbaekart.dk, senest dagen før.
Turen starter ved Benedicte Bjerres nye værk ved den tidligere Østre Skole, Tidemandsvej 1.
Der cykles i et tempo, så alle kan være med.
”Kunst på cykel” opstod da Tour de France kom til Holbæk i juli 2022, og der som optakt blev arrangeret to rundvisninger med støtte fra Holbæk Kommunes ”gule folkefest pulje”. Vi fortsætter det gode initiativ.
Den vilde natur er lige udenfor hoveddøren, vi skal bare lige få øje på at se den. Kom forbi Observatoriet i Kr. Himmelfart og Pinsen, hvor vi skal gå på opdagelse og sidde i naturen.
Oplev møbler i naturen, som er skabt af arkitekter, designere og billedkunstnere i samarbejde mellem Holbæk Art og Observatoriet. Siddemøblerne er placeret rundt omkring i naturen på Observatoriet og kan opleves fra d. 9. maj. De er skabt med inspiration fra Observatoriet og de naturskønne omgivelser – og kan både fungere som siddemøbler, men også være en oplevelse at se på!
Der er åbent i dagene fra d. 9. til d. 12. maj og d. 18. til d. 20. maj fra kl. 11-17, hvor der er sjove og spændende aktiviteter for børn, mens de voksne kan få en smuk natur- og kulturoplevelse.
I dag blev der taget hul på et nyt kapitel i Holbæk Arts arbejde med samtidskunst i det offentlige rum. I samarbejde med Observatoriet Brorfelde inviterer vi arkitekter, designere og billedkunstnere til at skabe skulpturelle siddemøbler, der skal placeres i den fantastiske natur omkring Observatoriet. Dagen blev brugt på at lære stedet at kende og få inspiration til værkerne, som vil blive offentliggjort den 8. maj. Vi ser frem til processen og vil løbende informere om “Møbler i Naturen”. I kan glæde jer!
Her inden jul vil jeg gerne sende jer en kort beretning om året, der gik, samtidig med en stor tak til alle frivillige, kunstvenner og samarbejdspartnere for jeres hjælp og støtte.
Som de fleste ved, skete der en del forandringer i Holbæk Arts bestyrelse. Med en ny forperson og næstforperson, en ny kasserer og nye ansvarsområder for nogle af bestyrelsesmedlemmerne var det nødvendigt, at vi samledes og formulerede vores visioner for de kommende år.
Holbæk Art byder på en samling af 37 kunstværker, som er en naturlig og værdsat del af byrummet. Det er en stor fortjeneste af alle aktive frivillige og samarbejdspartnere af Holbæk Art i de sidste 10 år, at det er lykkedes, at kunsten og byen er vokset tættere sammen. Husenes vægge fungerer som lærred for malerierne, og værkerne giver husene og omgivelserne ny værdi. Denne værdi skal vi bevare og forsvare i den kommende tid. Ikke kun rent fysisk ved vedligeholdelse af vores værker, men også politisk ved at insistere på, at vi også i fremtiden har brug for perspektivering af vores by og vores liv gennem kunst i det offentlige rum.
I en tid med knappe økonomiske ressourcer og fordelingskampe om de begrænsede kulturpuljer er det vigtigt, at Holbæk Art kan samle mange engagerede borgere for at bidrage til byens kulturliv. Et vigtigt samlingspunkt er vores rundvisninger, som stadig tiltrækker mange interessenter med meget forskellige baggrunde. Tak til vores rundvisere, som sørger for, at vi fortsat taler om kunst. Også vores tilstedeværelse på de forskellige digitale platforme er vigtig i vores forsøg på at nå ud til flest mulige borgere. Tak til jer, der utrætteligt holder os opdateret. Og ikke mindst tak til alle de frivillige og samarbejdspartnere fra andre kulturinstitutioner i byen, der støtter os på mange måder.
Restaurering af Eske Kath
Som vores første større projekt i 2024 planlægger vi en restaurering af Eske Kaths maleri ved Bysøpladsen. Værket, som ejes af kommunen, var i sin tid ikke tænkt som et permanent værk, og vi må desværre konstatere, at det gradvist forfalder. Mange holbækkere elsker dette store farvestrålende maleri, og vi håber, at vi kan engagere mange borgere og byens erhvervsliv i at støtte op omkring renoveringen.
I samarbejde med Observatoriet Brorfelde vil vi i løbet af foråret kuratere syv forskellige “møbelobjekter,” som skal stå langs Brorfeldes stier. Vi glæder os til at offentliggøre navne på de involverede kunstnere/designere/arkitekter i starten af 2024.
Selvom Holbæk Art efterhånden er en etableret institution i byen, bliver det sværere og sværere at generere den nødvendige økonomiske støtte til vores store projekter. Det bliver en vigtig opgave for både bestyrelsen og alle venner af Holbæk Art at arbejde på, at vi også i fremtiden kan være en vigtig aktør i byens kulturliv med forhåbentlig endnu flere kunstværker i det offentlige rum.
Endnu engang tak til alle, som engagerer sig i Holbæk Art – byen har brug for os!
Med de bedste ønsker om en glædelig Jul og et mere fredfyldt Nytår.
I anledning af “Fantasy Dag” den 10. november inviterer Holbæk Art til en gratis særrundvisning for familier med børn.
Mødested: kl.16.00 ved Holbæk Bibliotek i Nygade (på bagsiden ved “HUSK MIT NAVN”-værket). Varighed ca 1,5 time og ruten er 2,5 km lang.
Kom på guided tur til Holbæk Arts fantastiske værker med den mystiske spåkone Rivola. Rivola kender og forstår kunstens alkymi, og vil på denne særlige tur fortælle om kunstnernes længsler og lidelser på deres rejse mod at forandre verden til et mere magisk sted.
Rundviser ved Holbæk Art Rikke Volf vil i dagens anledning antage skikkelse af Rivola, og værkerne bliver præsenteret i et lidt mere fantasifuldt lys end på vores normale rundvisninger.
Holbæk Art mødte Iben Vittrup Hansen og familie til en snak om, hvordan de oplever at leve i et byrum fuld af kunstneriske overraskelser.
‘’Cathrine Raben Davidsen har en helt særlig streg, som er elegant og underspillet, det er klart mit favorit værk. Jeg er vild med værkets placering, som er en lille gemt perle, man møder rundt om hjørnet, på den hyggelige smalle Studiestræde, med udkig til Holbæk Havn.‘’ Fortæller Iben, da vi møder hende og familien.
Når vi er på tur i byen, hele familien, minder jeg gerne pigerne om at kigge op, og gør dem bevidste om kunsten på gavlene. De digter ofte videre, og deres fantasi er livlig – det er dét kunsten i byrummet kan, det er med til at skabe små æstetiske og fantasifulde øjeblikke for store og små, midt i hverdagen og forbifarten.
Holbæk Art er med til at gøre byen levende, og jeg synes det vidner om, at der er personer, som drager omsorg for byen. Det var klart med til at give et godt indtryk af byen, dengang vi valgte at bosætte os i Holbæk.
Fire dage med kunst og kreativitet for børn i alderen 7-14 år løb af stablen i denne uge. Det gratis sommertilbud var gjort muligt takket være Sparekassen Sjælland-Fyn og takket være en stor indsats fra vores dygtige kunstguide og underviser, Rikke Volf. Undervisningen tog udgangspunkt i forskellige temaer, der både hentede inspiration i Holbæk Arts værker og nøje udvalgte materialer.
Rikke Volf fortæller: “Årets sommerworkshops var fire dage med ca. 15 børn pr. dag. En del børn var med flere dage, og de små grupper gjorde det muligt, at jeg kunne lære i det mindste nogle af børnene lidt at kende. Det har været fire skønne dage med fuldt knald på kreativiteten.
Der er blevet tegnet, klippet, klistret, malet og skrabet med spartler i oliekridt. Deltagerne er blevet præsenteret for nye teknikker hver dag, og de har kastet sig ud i opgaverne med stort gå-på-mod. Lige fra stjernestøv med tandbørster til abstrakte værker med oliekridt på sorte og hvide baggrunde.
Der var tid og rum, gode materialer (tak til sponsorerne) og plads til at eksperimentere. Vi var så heldige at låne Paletten, som er Holbæk Kommunes vidunderlige billedkunstlokale på Kasernen, hvor man virkelig kan boltre sig. Så det var tydeligt, at de nød det. Jeg nød det også, for det er så livsbekræftende at være sammen med de unge kunstnere, og alt er forløbet fuldstændig problemfrit takket være den fine organisering fra Holbæk Art.”
En stor tak til alle børn, der tilbragte nogle skønne og sjove dage sammen med os.