Erik Hagens

Hvad er vigtigst?

”Hvad er vigtigst”, spørger kunstneren i sit store gavlmaleri og giver selv en del af svaret i den medfølgende forklaring, hvor hverdagens symboler i rebussen – i inklusion af alle der betragter sig selv som dansker– forklares på både dansk, engelsk og arabisk:

At være målrettet (tommestokken), at følge med tiden (uret), klarsyn (brillerne), jobbet (hammeren), min personlige frihed (pigen med ballonerne), den daglige mad (tallerknerne), at være en del af en bevægelse (vejen), men alle de andre er det allervigtigste! (manden med de udstrakte arme).

Erik Hagens fremhæver vigtigheden af en tilværelse eller en samfundsmodel, der prioriterer fællesskabet og solidariteten, og er som kunstner selv til stede i værket med en stige. Tommestokken viser det afmålte menneskeliv, som er foldet ud fra 0-50 år, og det moderne, stressede arbejdsliv er gengivet i billedet af den mørke, trafikerede motorvej, hvor bilerne er fanget i en universel myldretid. Over rebussen ligger en nøgen, drømmende kvinde, der både repræsenterer mennesket i sin mest oprindelige, sårbare tilstand, og drømmene om et andet samfund og en anden verden.

Erik Hagens er født i 1940 i Østjylland. Han bor og arbejder på Møn.